Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Cresele vor fi preluate de gradinitele cu PP

Inapoi
Home » Blog » Cresele vor fi preluate de gradinitele cu PP
Cresele de stat vor fi preluate de gradinitele cu program prelungit - LEGIStm
16/09/2021

Cresele de stat vor fi preluate de gradinitele cu program prelungit

 

În ședința de Guvern din data de 10 septembrie 2021 a fost adoptată Ordonanța de Urgență nr. 100 pentru modificarea și completarea Legii educației nr. 1/2011 și abrogarea unor acte normative din domeniul protecției sociale.

 

Potrivit actului normativ, începând cu anul școlar 2021-2022, creșele de stat vor fi preluate, la cererea primăriilor, de către unitățile de învățământ preșcolar cu program prelungit. 

 

Creșele vor putea să preia copii cu vârste cuprinse între 11 luni și 3 ani. Până la adoptarea prezentei ordonanțe creșele erau organizte pe grupe de vârstă și dezvoltare psihomotorie a copiilor.

 

Ministrul Educației Sorin Câmpeanu a declarat că: ”Finanţarea va fi asigurată de la bugetul de stat. A fost calculat şi aprobat costul standard per preşcolar, per copil în creşă, în valoare de 15.000 de lei per copil în creşă. Este mai mult decât dublu faţă de costul standard per copil în grădiniţă, este un cost standard care, deja, este mai mare decât costul standard per elev”.

 

Creșele de stat  pentru care nu s-a solicitat arondarea la unitățile de învățământ preșcolar cu program prelungit, vor rămâne instituții publice de subordonare locala. Finanțarea acestora va fi asigurată tot de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației.

 

În cazul în care numărul creșelor de stat este mai mare decât numărul grădinițelor cu program prelungit, inspectoratele județene pot decide arondarea creșelor, unor unități de învâțâmânt preșcolar cu program normal.

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

Inspectoratele școlare au timp să finalizeze procedura de arondare a creșelor la grădinițele cu program prelungit, până la data de 1 octombrie 2021.

 

Ordonanța de Urgență prevede și condițiile de studii necesare pentru ocuparea funcției  de educator-puericultor. Astfel, pot ocupa funcția de eduactor-puericultor atât absolvenți ai liceului pedagogic sau al unei școli echivalent, cu specializarea educatoare care au urmat cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terți, precum și absolvenți cu diplomă de licență, specializarea pedagogia învățământului preșcolar și primar sau absolvenți ai programelor de masterat didactic, specializarea educație timpurie.

 

De asemenea, educatorii-puericultori din structura creșelor de stat care trec în coordonarea Ministerului Educației, începând cu anul școlar 2021-2022 pot ocupa, în următorii 4 ani, funcția de educator-puericultor, cu condiția îndeplinirii cerințelor specifice din Metodologia de recunoaștere și atestare a competențelor profesionale pentru ocuparea funcției de educator-puericultor, elaborată de Ministerul Educației.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine/Video: Kampus Production pe Pexels

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty