În Monitorul Oficial nr. 945 bis din 26 noiembrie 2019 a fost publicată Metodologia-cadru din 12 noiembrie 2019 privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2020-2021.
Metodologia-cadru a fost aprobată prin Ordinul nr. 5.259 din 12 noiembrie 2019, ordin care ulterior a suferit completări, aduse de către:
Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2020-2021 reglementează:
a) condiţiile de ocupare a posturilor didactice de predare/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar;
b) organizarea şi desfăşurarea etapelor de mobilitate a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar;
c) angajarea personalului didactic de predare în învăţământul preuniversitar, precum şi eliberarea din funcţie a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar.
Prin personal didactic de predare/cadre didactice, în sensul metodologiei, se înţelege:
În acest articol prezentăm elementele de noutate privind mobilitatea personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar care au fost dictate de respectarea condiţiilor de siguranţă epidemiologică, adoptate în vederea prevenirii îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2:
Pentru fiecare etapă a mobilităţii personalului didactic de predare s-au inclus dispoziţii specifice privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor din cadrul etapei respective în situaţia stării de alertă, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, până la eliminarea restricțiilor privind adunările publice de către autorităţile de resort (art. 4 alin. (11), art. 30 alin. (5), art. 50, art. 60, art. 61 alin. (16), art. 62 alin. (5), art. 80, art. 97, art. 105):
Obligativitatea ca inspectoratele şcolare să asigure cadrul procedural şi logistica necesară pentru desfăşurarea inspecţiilor la clasă şi a probelor practice şi orale din cadrul etapelor de mobilitate şi în sistem on-line (art. 4 alin. (9)).
Posibilitatea cadrelor didactice titulare de a-şi completa norma didactică de predare şi în unităţi de învăţământ din aceeaşi localitate în perioada de constituire a posturilor didactice şi de încadrare a personalului didactic titular (art. 4 alin. (1) lit. c), art. 26 alin. (5)). De asemenea, cadrele didactice își pot completa norma didactică de predare-învățare-evaluare cu ore pentru pregătirea remedială sau pentru pregătirea de performanță până la 3 ore săptămânal.
Contestaţiile pentru etapele de întregire şi completare de normă la nivelul unităţii de învăţământ sau în unităţi de învăţământ din aceeaşi localitate se solutionează la nivelul inspectoratului şcolar. (art. 24, art. 26). Pentru anul şcolar 2020-2021 acestea s-au soluţionat tot la nivelul unităţilor de învăţământ.
S-au stabilit procedurile care trebuie aplicate în situaţia în care apar reduceri de activitate pe parcursul anului şcolar (art. 25 alin. (4)).
Pentru cadrele didactice titularizate în primul an după concurs s-a prevăzut şi posibilitatea detaşării în interesul învăţământului (art. 86 alin. (13)). În anul şcolar 2020-2021 aceste cadre didactice a dreptul de a se detaşa doar la cerere.
Pentru absolvenţii învăţământului superior care au obţinut la testare cel puţin media 7 s-a prevăzut posibilitatea repartizării acestora şi pe catedre constituite din alte ore, la discipline din aceeaşi arie curriculară, altele decât cea pentru care a susţinut testarea, până la 1/3 de normă, în învăţământul gimnazial din mediul urban, respectiv până la 1/2 de normă, în învăţământul gimnazial din mediul rural (art. 103 alin. (3)).
Posibilitatea ca înscrierile, transmiterea și preluarea contestațiilor în cadrul etapelor de mobilitate să se realizeze și electronic în sistem online, iar ședințele de repartizare să se poată desfășura și în mediul online, conform procedurilor stabilite la nivelul inspectoratelor școlare (art. 113 alin. (1)).
Posibilitatea cadrelor didactice şi a candidaților care au depus dosare de înscriere la etapele de mobilitate a personalului didactic de predare în învățământul preuniversitar în ultimii 3 ani să depună sau să transmită electronic pentru înscrierea la etapele de mobilitate cereri de înscriere însoțite doar de documente în completarea celor depuse în anii anteriori, dacă este cazul (art. 113 alin. (3)).
Pentru cititorii și abonații LEGIStm, punem la dispoziție în format pdf:
Autor: Ionut NISTOR - consilier juridic
Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".
Multumim!
Copyright © 2004-2020. Toate drepturile rezervate LEGIStm.
iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana