Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Inscriere RO e-Factura

Inapoi
Home » Blog » Inscriere RO e-Factura
RO e-Factura - LEGIStm
02/11/2021

ANAF a publicat procedura si modelul cererii de inscriere in Registrul RO e-Factura

 

În data de 27.10.2021 ANAF a publicat un proiect de ordin pentru aprobarea Procedurii privind organizarea și înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura, precum și a modelului, conținutului și instrucțiunilor de completare ale formularului (084) ”Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-factura/renunțare la cererea privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura”.

 

Ordonanta de Urgență nr. 120/2021 publicată în Monitorul Oficial 960 din 7 octombrie 2021, a adus ca element de noutate reglementarea implementării unui sistem cu privire la facturile emise, transmise şi primite într-un format electronic, care să permită prelucrarea lor electronică și automată. 

 

Prin implementarea și operaționalizarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura se urmărește:

 

 

În sensul Ordonanței de Urgenta nr. 120/2021, Sistemul național privind factura electronică RO e-Factura reprezintă ansamblul de principii, reguli și aplicații informatice având drept scop primirea facturii electronice de la emitent cu respectarea structurii facturii electronice, stocarea prin mijloace electronice a facturilor și transmiterea către destinatar.

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

Sistemul de facturare este  funcțional atat în relația companii-stat (Business to Government-B2G) cât și în relația dintre companii (Business to Business-B2B). 

 

Potrivit ordonanței, în relația companii-stat (B2G) Sistemul e-Factura este opțional însă, emitentul facturii electronice, care optează să transmită factura prin Registrul e-Factura, este obligat să se înregistreze în sistem, iar autoritatea statului este obligată să primească, să prelucreze și să verifice legalitatea facturii electronice.

 

De asemenea, în relația comercială B2B emitentul facturii electronice poate opta pentru transmiterea acesteia către destinatar utilizând sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, dar atât acesta cât și destinatarul sunt obligați să fie inregistrați în Registrul RO e-Factura.

 

Ordonanța de Urgenta nr. 120/2021 reglementează și structura facturii electronice, precum și modalitatea de utilizare a Sistemului național privind factura electronica RO e-Factura de către firme și autoritățile publice.

 

Elemente principale ale facturii electronice sunt:

 

 

Având în vedere aceste dispoziții legale, a fost necesară elaborarea unei proceduri privind organizarea și înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura și a unui formular prin care operatorii economici să solicite înregistrarea în Registrul RO e-Factura sau prin care să poată renunța la cererea de înregistrare, până la data prevăzută de acest act normativ pentru înregistrarea în registru. Mai exact, înscrierea în Registrul RO e-Factura se va face prin transmiterea  formularului 084 denumit ”Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura/renunțarea la cererea privind înregistrarea Registrul RO e-Factura bifând secțiunea III.

 

Universul Juridic - LEGIStm

 

Firmele vor fi înscrise în Registrul RO e-Factura începând cu data de 1 a lunii următoare transmiterii formularului 084. De la momentul înscrierii în Registrul RO e-Factura, emitentul dobândește și calitatea de destinatar.

 

Companiile pot să renunțe la înregistrarea în Registrul RO e-Factura până la data înscrierii acestora în Registrul RO e-Factura, respectiv până la data de 1 a lunii următoare transmiterii cererii de înregistrare, prin transmiterea unui nou formular 084 având bifată secțiunea IV. 

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Karina Zhukovskaya pe Pexels

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty