Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Legea compostului

Inapoi
Home » Blog » Legea compostului
Legea compostului - LEGIStm
18/02/2021

Legea compostului

 

În Monitorul Oficial nr. 762 din data de 20 august 2020 a fost publicată Legea nr. 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile. 

 

Deși legea a fost publicată în Monitorul Oficial în luna august a anului trecut, aceasta va intra în vigoare începând cu data de 20 februarie 2021. Așadar, autoritățile, firmele și cetățenii au avut la dispoziție timpul necesar să se conformeze prevederilor.

 

Se dorește implementarea în legislația noastră a unui sistem de colectare a deșeurilor biodegradabile pe care-l au toate statele membre ale Uniunii Europene. Iar acest lucru se va întâmpla doar daca vor fi respectate prevederile Legii nr. 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile. România va trebui să bifeze această obligație în domeniul colectării selective până în 2023.

 

În sensul legii nr. 181/2020, biodeșeurile sunt deșeuri biodegradabile provenite din grădini și parcuri, deșeurile alimentare sau cele provenite din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante, comerțul cu ridicata, de la firme de catering și magazinele de vânzare cu amănuntul, deșeuri similare provenite din unitățile de prelucrare a produselor alimentare. 

 

Noul act normativ prevede un sistem bine pus la punct privind gestionarea corectă a deșeurilor biodegradabile. Astfel potrivit legii: Începând cu data de 1 ianuarie 2021, autoritățile administrației publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociațiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deșeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din ușă în ușă a biodeșeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plătește pentru cât arunci“ și să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural. Așadar. primăriile au obligația să informeze cetățenii prin mijloace corespunzătoare. Acestea trebuie să pună la dispoziția cetățenilor pubele pentru colectare selectivă, urmând ca deșeurile să fie preluate de firmele de salubrizare pentru a fi transformate în compost.

 

 

Transformarea deșeurilor în compost este destul de benefică deoarece, pe lângă valorificarea unor cantități apreciabile de deșeuri, compostul îmbunătățeste fertilitatea solului și stimulează dezvoltarea unui sistem radicular sănătos al plantelor. În plus, compostarea reduce risipa de alimente și contribuția la emisiile de gaze cu efect de seră.

 

Legea stabilește și criteriile pe care trebuie să le îndeplinească cumultaiv deșeurile pentru a fi supuse compostării. Astfel, acestea trebuie să fie colectate separat și să aibă certificat de conformitate pentru materiile prime care intră în procesul de compostare și digestie anaerobă.

 

Cetățenii care nu respectă obligația de a colecta separat deșeurile biodegradabile, așa cum sunt definte de prezenta lege, riscă amenzi cuprinse între 400-800 de lei, iar persoanle juridice pot fi amendate cu sume cuprinse 10.000 si 20.000 de lei.

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Del Barrett pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty