Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Masuri de sprijin pentru sectorul HoReCa

Inapoi
Home » Blog » Masuri de sprijin pentru sectorul HoReCa
horeca - LEGIStm
07/01/2021

Masuri de sprijin pentru sectorul HoReCa

 

În Monitorul Oficial nr. 1330 din 31 decembrie 2020 a fost publicată Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 224/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19, precum şi privind unele măsuri fiscale. 

 

Firmele din sectorul HoReCa  (restaurante, agentii de turism, stucturi de cazare)  au fost printre cele mai afectate ramuri ale economiei naționale ca urmare a pandemiei de COVID-19 și din cauza măsurilor restictive impuse de autorități. Analizând în detaliu pierderile suferite de industria HoReCa s-a constatat o reducere semnificativă a cifrei de afaceri, cele mai afectate fiind agențiile de turism cu o scădere a cifrei de afaceri de 60%. Pentru a reduce impactul negativ asupra operatorilor economici din sectorul turistic, structuri de cazare, structuri de alimentație, agenții de turism, Guvernul a venit in sprijinul acestora cu măsuri menite să compenseze pierderile suferite ca urmare a pandemiei. Astfel, potrivit noilor reglementări antreprenorii vor fi scutiți la plata impozitului specific în perioada 1 ianuarie 2021-31 martie 2021. În plus, aceștia vor beneficia de acordarea unui ajutor nerambursabil sub forma unor granturi care acoperă o parte din pierderea din cifra de afaceri aferentă perioadei în care activitatea acestora a fost afectată de primul val al pandemiei de COVID-19. Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar este de 800.000 euro/întreprindere, iar schema de ajutor de stat se va desfasura pana la data de 30 iunie 2021.

 

 

În sensul Legii 170/2016, impozitul specific este datorat de companiile din domeniul turistic și din domeniul alimentației și variază în funcție de activitatea companiei.

 

Potrivit OUG 224/2020 sunt apte de la scutirea impozitului specific următoarele tipuri de emitenţi, înregistrați în scopuri fiscale pe teritoriul României:

 

 

Pentru a beneficia de schema de ajutor, companiile beneficiare trebuie să nu fie în dificultate în sensul definiției de la art. 1 alin (3) din prezenta ordonanță de urgență, dar s-au confruntat cu dificultăți sau au intrat în dificultate ulterior, din cauza pandemiei. În plus, întreprinderile beneficiare trebuie să indeplinească urmărtoarele condiții pentru a fi eligibile:

 

 

Semnarea contractului de finanţare cu beneficiarul în cadrul schemei se va face până cel târziu la data de 30 iunie 2021, iar plata sumelor în 30 de zile de la semnarea contractului de finanţare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2021. Beneficiarii schemei de ajutor au obligația menținerii activității pentru care au obținut finanțare pentru cel puțin 6 luni de la data semnării contractului de finanțare, dacă prin acte normative nu se instituie restricţii de natură a impune suspendarea ori întreruperea activităţii comerciale. 

 

Prin ajutorul de stat, Guvernul dorește să stimuleze companiille din industria HoReCa salvându-le de la faliment și salvând locurile de muncă generate de aceștia.


* Coduri CAEN detaliate:

 


 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Nick Karvounis pe Unsplash

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty