Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Reglementarea activitatii prestatorului casnic

Inapoi
Home » Blog » Reglementarea activitatii prestatorului casnic
Reglementarea activitatii prestatorului casnic-Proiect de lege - LEGIStm
25/11/2021

Reglementarea activitatii prestatorului casnic - Proiect de lege

 

În data de 22.11.2021 Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat în dezbatare publică proiectul de lege privind reglementarea activității prestatorului casnic. 

 

Documentul urmează să reglementeze modul în care persoanele fizice pot desfășura activități casnice și pot beneficia de remunerarea, exclusiv în tichete de activități casnice, a activităților desfășurate.

 

Proiectul de lege definește activitatea casnică ca fiind activitatea ocazională desfășurată de o persoană fizică în legătură strictă cu gospodăria sau gospodăriile unei familii sau a unei persoane singure, care nu este reglementată prin lege specială.

 

Plata activității casnice se va face în tichete de activități casnice achiziționate de către beneficiar și preschimbate ulterior în bani de către prestatorul casnic. Beneficiarii vor putea achiziționa tichetele de la agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau de la alte unități desemnate în acest scop. Valoarea unui tichet va fi 15 lei iar preschimbarea în bani se va realiza prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), prin agențiile pentru ocuparea forței de muncă. Tichetele vor pute fi folosite doar de către prestatorul casnic care le primește ceea ce înseamnă că acesta va trebui să facă dovada unui act de identitate din care să rezulte că este una și aceeași persoană cu cea trecută pe tichet. În plus prestatorul va trebui să preschimbe tichetele în bani în maximum 12 luni de la data primirii acestora.

 

Prestatorii casnici trebuie să mai știe că vor trebui să plăteasca impozit și contribuții la sănătate și pensii pentru tichetele primite. Astfel, agențiile pentru ocuparea forței de muncă vor reține și vor achita prin ”Declaraţia privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate“(Declarația 112), în numele prestatorului casnic, contribuțiile sociale obligatorii și impozitul pe venit datorat de prestatorul casnic.

 

Testeaza iLegis 3 zile

 

Persoanele interesate să desfășoare activități casnice în sensul prezentului act normativ vor putea presta astfel de activitate în condiții de legalitate, beneficiind de o remunerare corectă a activității prestate și de asigurare în sistemul public de asigurări sociale și de sănătate. Astfel, introducerea și încurajarea formelor flexibile de muncă poate contribui la creșterea veniturilor la bugetul de stat și sprijini, în același timp, persoanele aflate în situații vulnerabile, expuse la un risc crescut de a trăi în sărăcie, de a iși îmbunătății calitatea vieții, inclusiv prin asigurarea în sistemul de asigurări sociale și de sănătate.

 

Proiectul de lege reglementează o serie de drepturi și obligații atât pentru prestatorul casnic cât și pentru beneficiarul casnic.

 

Prestatorul casnic are următoarele drepturi: 

 

a) dreptul la remunerație pentru activitatea prestată, acordată exclusiv în tichete de activități casnice, dar nu mai puțin de un tichet pentru o oră prestată. 

b) dreptul la respectarea demnității în desfășurarea activităților casnice; 

c) dreptul la protecție împotriva oricărei forme de abuz, hărțuire sau violență; 

d) dreptul de a fi informat de către beneficiarul casnic cu privire la activitățile casnice necesar a fi realizate, la atribuțiile stabilite în vederea realizării activităților casnice, precum și cu privire la programul zilnic de desfășurare a activității; 

e) dreptul de a fi informat cu privire utilizarea diferitelor ustensile și/sau aparate puse la dispoziție de către beneficiar în vederea realizării activității casnice.

 

Prestatorului casnic îi revin următoarele obligaţii: 

 

a) de a realiza activitățile pentru care este remunerat; 

b) nu poate fi un membru al familiei care locuiește în gospodărie. 

c) de confidențialitate faţă de beneficiarul casnic în desfășurarea activităților casnice; 

d) de a informa beneficiarul casnic, în situația în care nu poate respecta programul de desfășurare a activității stabilit; 

e) de a răspunde pentru toate actele și faptele imputabile lui care aduc prejudicii beneficiarului casnic; 

f) de a utiliza adecvat toate ustensilele și/sau aparatele necesare realizării activității casnice, proprii sau puse la dispoziție de către beneficiarul casnic;

 

Beneficiarul casnic are următoarele drepturi: 

 

a) să stabilească activitățile și programul de desfășurare al acestora; 

b) să verifice modul de îndeplinire a activităților. 

 

Universul Juridic - LEGIStm

 

Beneficiarului casnic îi revin următoarele obligaţii: 

 

a) să asigure condiții corespunzătoare de desfășurare a activității casnice; 

b) să achiziționeze tichetele de activități casnice; 

c) să folosească tichetele de activități casnice ca singura formă de retribuire pentru activitățile prestate; 

d) să asigure confidenţialitatea datelor cu caracter personal ale prestatorilor casnici; 

e) să informeze prestatorul casnic în timp util în situația în care modifică programul de desfășurare a activității stabilit; 

f) să informeze prestatorul casnic cu privire la utilizarea adecvată a ustensilelor și/sau aparatelor, în situația în care le pune la dispoziția acestuia în vederea realizării activității casnice;

g) să completeze tichetele de activități casnice cu data acordării acestora, numele și prenumele prestatorului casnic și codul numeric personal al acestuia; 

h) de a răspunde pentru toate actele și faptele imputabile lui care aduc prejudicii prestatorului casnic.

 

Pentru operaţionalizarea implementării actului normativ este necesară dezvoltarea și implementarea unei platforme, pe care să o utilizeze și gestioneze ANOFM, prin agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă. Totodată, este necesară asigurarea instruirii corespunzătoare a personalului care va utiliza platforma menționată.  

 

Platforma digitală va facilita și automatiza procesele de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii, precum și cele de înregistare a prestatorilor casnici și a beneficiarilor.  

 

Dacă legea trece de Parlament și intră în vigoare, vor trebui elaborate normele metodologice de aplicare a acesteia, prin hotărâre de Guvern, prin care se va stabili atât gestionarea platformei electronice de evidenţă a desfășurării activităților casnice, cât și procedura prin care se va deconta beneficiarului casnic impozitul pe venit.

 

Sursa: http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/6443-prestator-casnic

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: RODNAE Productions pe Pexels

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty