Distribuitor autorizat software C.T.C.E. Piatra Neamt
Facebook Twitter Google
Informatii telefonice Lu-Vi: 09-17
0720 528 028

Transmitere neconcordantelor beneficiarilor reali

Inapoi
Home » Blog » Transmitere neconcordantelor beneficiarilor reali
beneficiarul real - LEGIStm
23/09/2021

S-a stabilit forma si modalitea de transmitere catre ONPCSB a neconcordantelor referitoare la beneficiarii reali

 

În Monitorul Oficial, din 20 septembrie 2021 a fost publicat Ordinul nr. 380/2021 privind informarea Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor de către entitățile raportoare cu privire la neconcordanțele referitoare la beneficiarii reali, în temeiul art. 19 alin. (7^1 ) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

 

Ordinul stabilește forma și modalitatea de transmitere către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) a informării cu privire la orice neconcordanță dintre informațiile disponibile în registrele centrale privind beneficiarii reali și informațiile pe care le dețin entitățile raportoare cu privire la aceștia. Obligația este prevăzută în Legea 129/2019, iar prin Ordinul 380/2021 a fost aprobat modelul prin intermediul căruia se pot face informările.

 

Obligația informării revine entităților raportoare precum instituțiile de credit, instituțiile financaire, administratorii de fonduri de pensii, auditorii, experții contabili, notarii, avocații, executorii, furnizorii de servicii de jocuri de noroc, persoanele care comercializează opere de artă precum și altor entități raportoare prevăzute la art.5 alin (1) din Legea nr. 129/2019.

 

Transmiterea informării completată în format electronic, se face exclusiv prin mesageria sistemului de raportare on-line, pus la dispoziție de către ONPCSB, după cum urmează:

 

  1. pentru entitățile raportoare, cu excepția instituțiilor de credit și a sucursalelor din România ale instituțiilor de credit străine - prin portalul web accesibil la adresa de internet https://rapoarte.onpcsb.ro;
  2. pentru instituțiile de credit și sucursalele din România ale instituțiilor de credit străine - prin portalul https://sestdi.onpcsb.ro, accesibil în rețeaua de comunicații interbancare a Băncii Naționale a României;
  3. mesajul prin care se transmite informarea prevăzută la art. 1 cuprinde în mod obligatoriu:

 

Entitatea raportoare va trebui sa completeze modelul informării cu următoarele:

 

În cazul In sunt mai mulți beneficiari reali, se completează un tabel separat cu datele pentru fiecare persoană în parte.

 

Testeaza iLegis 3 zile


Modelul informării poate fi descărcat în format word de pe site-ul http://www.onpcsb.ro

Reamintim că, la data de 01 octombrie 2021, se împlinește termenul de depunere a declarației anuale privind beneficiarii reali ai persoanleor juridice supuse obligației de înregistare în registrul comerțului.

În contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, în vederea evitării aglomerării ghișeelor, este indicat ca transmiterea cererilor de depunere a declarațiilor să se transmita online - prin portalul de servicii al ONRC.

Pentru cei care nu au posibilitea să depună documentele online, le pot transmite prin e-mail.

Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului cei care aleg să dea declarația la ghișeu, în fața reprezentantului oficiului registrului comerțului de pe lângă tribunalul de care aparțin, precum si cei care o transmit prin poștă trebuie să folosească formularul nr. 6.


Cei care doresc să transmită online declarația, pe e-mil sau prin intermediul portalului ONRC, vor trebui să folosească formularul nr. 6A.


Formularele pot fi descărcate de aici https://www.onrc.ro/index.php/ro/mentiuni/persoane-juridice/inregistrarea-datelor-din-declaratia-privind-beneficiarul-real

 

Potrivit art. 57 din Legea nr. 129/2019: ''Nerespectarea de către reprezentantul legal al persoanelor juridice a obligației de depunere a declarației privind datele de identificare ale beneficiarilor reali constituie contravenție se sancționează cu amendă; dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancțiunii contravenționale reprezentantul persoanei juridice nu depune declarația privind datele de identificare ale beneficiarilor reali, tribunalul va putea pronunța dizolvarea societății.'' 

 

Autor: Laura TIFIGIU - Jurist

 

Imagine: Andrea Piacquadio pe Pexels

 

 

Daca ti-a placut acest articol si vrei sa fii la curent cu ultimele informatii legislative, urmareste-ne pe Facebook, selecteaza din meniul "Following/Urmareste" casuta "See first/Vezi mai intai".

Multumim!

 

 

Copyright © 2004-2021. Toate drepturile rezervate LEGIStm.

iLegis
Legislatie Romaneasca
Legislatie Europeana
Practica Judiciara
Jurisprudenta Romaneasca si Europeana

CERE OFERTA NOASTRA!
Copyright © 2021. Toate drepturile rezervate LEGIS TM. Web design by Royalty